Alternatywa dla plastiku – w co powinna zaopatrzyć się każda restauracja

Zakaz wykorzystywania oraz wprowadzania niektórych plastikowych produktów wywołało wiele emocji wśród właścicieli punktów gastronomicznych. Szacuje się, że w ciągu jednego roku mieszkańcy Unii Europejskiej są w stanie zużyć kilkaset tysięcy ton plastiku. Wykorzystywanie tego materiału prowadzi do szybkiego i postępującego tempa zanieczyszczenia środowiska naturalnego, wód oraz globalnego ocieplenia klimatu. Alternatywą w tym przypadku okazują się być biodegradowalne opakowania papierowe oraz kartonowe, które można w prosty sposób wykorzystać w kolejnych procesach produkcji.

Co wykorzystywać zamiast plastiku – mamy wiele możliwości

Plastikowe kubki, talerzyki oraz słomki stają się rzadkością w polskich restauracjach. W celu przechowywania żywności oraz dostarczania przygotowanych dań na wynos coraz częściej wykorzystuje się tekturowe opakowania do pizzy oraz innych potraw, napoje podaje się w papierowych kubkach z wieczkiem wykonanym z tego samego materiału, a plastikowe słomki zastąpiono papierowymi. Duży wybór tego typu opakowań można znaleźć u producenta i dystrybutora EkoGoods dbającego o środowisko naturalne, który dostępny jest na witrynie https://ekogoods.pl/kategoria-produktu/opakowania/. Łączenie ekonomii oraz ekologii poprzez wykorzystywanie produktów w 100% recyklingowych i biodegradowalnych daje szansę na ograniczenie szybkich zmian klimatu, chroni środowisko, uczy dobrych nawyków – a jednocześnie uświadamia innym, jak istotny jest problem zanieczyszczania środowiska tworzywami sztucznymi.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście + pięć =