Dlaczego warto jeść grzyby?

Codzienne posiłki powinny być zróżnicowane, dlatego warto do swojej diety wprowadzać coraz to nowe elementy. Dla wielu osób zupełnie nietypowa może być obecność grzybów, które choć lubiane, raczej nie kojarzą się z czymś, co można spożywać często. Tymczasem grzyby okazują się produktami niezwykle ciekawymi, gdyż w kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów, a ponadto nadzwyczaj pozytywnie wpływającymi na zdrowie. Właśnie dlatego warto wykorzystać je w swojej codziennej diecie. Co dokładnie przemawia za grzybami?

Grzyby w codziennej diecie – dlaczego warto na nie postawić?

Do najczęściej zbieranych, a tym samym najczęściej wykorzystywanych grzybów należą przede wszystkim borowiki, podgrzybki, rydze oraz kurki. Oprócz nich należy też wspomnieć o grzybach uprawnych, do których należą pieczarki, boczniaki czy pochwiaki. Wszystkie te grzyby są łatwe w przyrządzeniu i można je dodać do wielu potraw, zwłaszcza tych opartych na tradycyjnej kuchni polskiej. Wymienione grzyby dostarczają sporą dawkę białka, błonnika, a także witamin z B1, B2, C i E. Ponadto dostarczają, która jest rzadko spotykana w pokarmach roślinnych. Poza tym grzyby są dobrym źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, selenu i cynku. Właśnie dlatego warto regularnie je spożywać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 − dwa =