Dlaczego warto jeść oliwki?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Oliwki kojarzone są przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską, często jednak goszczą na stołach w całej Europie. Nic dziwnego, ponieważ słyną one nie tylko ze swojego smaku, ale i właściwości prozdrowotnych. Oliwki zawierają wiele cennych witamin (zwłaszcza tych z grupy B) i minerałów. Są też bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które pomagają chronić serce i wspomagają układ krążenia.

Moc witamin

Choć prawie każdy rozróżnia oliwki czarne i zielone, warto pamiętać, że kolor nie zależy od ich gatunku. Związany jest natomiast ze stopniem dojrzewania, jaki owoce osiągnęły w momencie zbioru. Oliwki zielone to te, które zerwane zostały zanim osiągnęły pełną dojrzałość, natomiast ciemniejsze pozostały na drzewach dłużej. Oba rodzaje, mimo wysokiej zawartości dobrych tłuszczów, są niskokaloryczne, dlatego stanowić mogą świetną przekąskę. Oliwki charakteryzują się wysoką zawartością witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem; pomaga również zachować młody wygląd skóry. Do innych przeciwutleniaczy, które znaleźć można w oliwkach należą m.in. oleuropeina (której najwięcej jest w niedojrzałych owocach) i hydroksytyrosol. Związki te neutralizują wolne rodniki i pomagają chronić komórki przed stresem antyoksydacyjnym. Owoce bogate są również w pierwiastki takie jak żelazo, sód, wapń i miedź. Mają również wysoką zawartość błonnika.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*