Do jakich dań pasuje wino półwytrawne?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Na całym świecie nie brakuje wielbicieli wina, którego picie jest niezwykle przyjemną czynnością. Obecnie dużym powodzeniem cieszy się zwłaszcza wino półwytrawne, wyróżniające się od wytrawnego wyraźnie większą zawartością cukru (do 18 g/l) oraz zauważalnie mniejszą cierpkością. Produkowane jest m.in. w Hiszpanii, Francji, Włoszech oraz Stanach Zjednoczonych, a dzieli się na kilka rodzajów – czerwone, różowe, musujące, białe itp. Mnóstwo wysokiej jakości win półwytrawnych można znaleźć na https://www.profilwino.pl/pl/c/Polwytrawne/67.

Trunek o uniwersalnych charakterze

Wino półwytrawne to znakomita propozycja dla osób, które nie są miłośnikami cierpkiego wina wytrawnego, a jednocześnie nie przepadają za przesadzoną słodyczą win typowo słodkich. Charakteryzuje się orzeźwiającą nutą oraz stosunkowo łagodnym smakiem – i to niezależnie od koloru. Ze względu na te właściwości idealnie wręcz sprawdza się jako aperitif, który ma za zadanie wyostrzyć apetyt przed posiłkiem. Można je również z powodzeniem podawać do lekkich potraw i przekąsek stworzonych na bazie ryb, różnorodnych owoców morza (np. krewetek, krabów), a także białego mięsa (np. kurczak, indyk, perliczka, królik).

Jak by tego było mało, wspaniale komponuje się z daniami kuchni orientalnej, w tym zwłaszcza wietnamskiej i tajskiej. Poza tym pasuje do francuskich serów, wędlin, rozmaitych deserów, a nawet potraw grillowanych z wieprzowiny czy wołowiny. Dla podkreślenia smaku często dodaje się je do bigosu, gotowanego gulaszu i baranich bitek. Wina półwytrwane zróżnicowane pod względem ceny, rodzaju i kraju pochodzenia oferuje każdy internetowy i stacjonarny sklep z winem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*