Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?

Odpowiednio wysoka ilość warzyw w diecie jest niezwykle ważna dla zdrowia oraz ogólnego samopoczucia. Są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a także zawierają niewiele kalorii. Pozostaje tylko kwestia tego, w jaki sposób wybierać warzywa, żeby miały jak najlepszy wpływ na organizm. Poniższe rady będą w tym bardzo pomocne.

Tylko z pewnego źródła – świeże i pyszne

Wygląd nie zawsze idzie w parze z jakością, o czym warto wiedzieć kupując warzywa. W supermarketach można bowiem znaleźć ogromne ilości warzyw, które prezentują się bardzo okazale, a jednak ich smak pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego? Często są to warzywa z importu, które przyjechały setki kilometrów zanim trafiły do sklepu. A to, że nie są zepsute, zawdzięczają dużej ilości chemii, która chroni je przed pleśnią i zepsuciem. Dość oczywiste jest więc, że ich wartość odżywcza nie będzie najlepsza, zaś stosowane środki ochrony roślin mogą nawet negatywnie odbić się na zdrowiu. Dobrze o tym pomyśleć wybierając miejsce zakupu warzyw i udawać się tylko do pewnym miejsc, gdzie warzywa są zawsze świeże i pyszne.

Lokalni dostawcy – najlepsza jakość

Kolejną sprawą, o której należy pomyśleć, jest kwestia sezonowości. Zawsze najlepiej jest kupować warzywa sezonowe, które posiadają duże ilości witamin i minerałów. Idealnie byłoby również gdyby pochodziły od lokalnych dostawców. Szukając takich wysokiej jakości warzyw można zajrzeć np. tutaj: http://www.warzywa-gacek.pl/, gdzie można zamówić warzywa z dowozem do wybranego miejsca. A dzięki temu, że są pozyskiwane właśnie od okolicznych gospodarstw, są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × 3 =