Właściwości miodów

Ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, miód uważany jest za jedno z najlepszych uniwersalnych środków leczniczych w naturze. Najwięcej korzyści posiada ten niepasteryzowany, dlatego też kupując ten cud natury, należy wybrać tylko te nieprzetworzone u lokalnego producenta lub w sprawdzonym sklepie bio np.  na https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-413.  Jest on skarbnicą naturalnych składników i pomaga w wielu chorobach, jest jednak również silnym alergenem, dlatego też po zaobserwowaniu jakichkolwiek objawów, należy skonsultować jego spożywanie z lekarzem.

Dlaczego warto jeść miód?

Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze – może działać jako środek antyseptyczny. Skuteczność różni się w zależności od jego rodzaju, ale z pewnością okaże się pomocny na tego rodzaju infekcje.

 Skarbnica przeciwutleniaczy – działa jak przeciwutleniacz poprzez szereg zawartych roślinnych substancji chemicznych. Pomaga więc chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami i tym samym zapobiega wielu schorzeniom przewlekłym, w tym chorobom serca.

Łagodzi ból gardła – łyżka tego cennego składnika do ciepłej herbaty z cytryną i może pomóc w zwalczeniu infekcji. Działa również uśmierzająco na kaszel.

Pomoc w problemach żołądkowych – pomaga w w leczeniu bakterii Helicobacter pylori, częstej przyczyny wrzodów żołądka i jest silnym prebiotykiem.

Pamiętajmy, że miód warto spożywać nie tylko w stanach chorobowych, ale dołączyć go do codziennej diety, dzięki czemu wzmocni się też nasza odporność.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − 8 =