Właściwości miodów

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, miód uważany jest za jedno z najlepszych uniwersalnych środków leczniczych w naturze. Najwięcej korzyści posiada ten niepasteryzowany, dlatego też kupując ten cud natury, należy wybrać tylko te nieprzetworzone u lokalnego producenta lub w sprawdzonym sklepie bio np.  na https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-413.  Jest on skarbnicą naturalnych składników i pomaga w wielu chorobach, jest jednak również silnym alergenem, dlatego też po zaobserwowaniu jakichkolwiek objawów, należy skonsultować jego spożywanie z lekarzem.

Dlaczego warto jeść miód?

Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze – może działać jako środek antyseptyczny. Skuteczność różni się w zależności od jego rodzaju, ale z pewnością okaże się pomocny na tego rodzaju infekcje.

 Skarbnica przeciwutleniaczy – działa jak przeciwutleniacz poprzez szereg zawartych roślinnych substancji chemicznych. Pomaga więc chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami i tym samym zapobiega wielu schorzeniom przewlekłym, w tym chorobom serca.

Łagodzi ból gardła – łyżka tego cennego składnika do ciepłej herbaty z cytryną i może pomóc w zwalczeniu infekcji. Działa również uśmierzająco na kaszel.

Pomoc w problemach żołądkowych – pomaga w w leczeniu bakterii Helicobacter pylori, częstej przyczyny wrzodów żołądka i jest silnym prebiotykiem.

Pamiętajmy, że miód warto spożywać nie tylko w stanach chorobowych, ale dołączyć go do codziennej diety, dzięki czemu wzmocni się też nasza odporność.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*