Właściwości opakowań foliowych, dzięki którym zyskały taką popularność

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Od wielu już lat na całym świecie niezwykle popularne są rozmaite opakowania foliowe. Posiadają one bowiem bardzo uniwersalne przeznaczenie, a także charakteryzują się znakomitymi walorami użytkowymi. Godne polecenia są w szczególności modele oxo-biodegradowalne, ponieważ rozkładają się w zaledwie dwa lata (czyli tak samo jak torebki papierowe). Dodajmy, że każdy profesjonalny producent opakowań foliowych oferuje je w zróżnicowanym rozmiarze, kształcie oraz wzornictwie.

Lekkość to jeden z kluczowych atutów

Podstawową zaletą opakowań foliowych jest ich zaskakująca wytrzymałość – pod tym względem górują nad wszelkimi wyrobami z papieru bądź nawet kartonu. Poza tym są bardzo szczelne, więc można ich bez problemu używać do przechowywania całkowicie mokrych, ewentualnie lekko zawilgoconych produktów, takich jak choćby owoce lub mięso. Pozostawiona w nich żywność zachowuje dużą świeżość przez co najmniej kilka, a niekiedy i kilkanaście dni. Kolejny istotny atut to z pewnością ponadprzeciętna lekkość, która w znacznym stopniu wpływa na wygodę codziennej eksploatacji. Standardowe opakowanie tego rodzaju waży niespełna 1-2 gramy. Warto również wspomnieć o ogromnej podatności na formowanie i składanie (gwarancja oszczędności miejsca w lodówce albo na półce), optymalnej ochronie zawartości przed kurzem i szkodliwymi bakteriami oraz minimalnej cenie wynoszącej od kilku do kilkudziesięciu groszy (w zależności od modelu). Jak by tego było mało, zwykłe opakowanie foliowe jest przejrzyste, w związku z czym mamy zdecydowanie ułatwioną identyfikację znajdującego się wewnątrz produktu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*