Z jakimi kwestiami wiąże się praca przy produkcji i sprzedaży żywności?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Choroby przenoszone przez żywność to problem zdrowia publicznego, który narasta w Europie, jak i na całym świecie. W tym artykule zostaną omówione kwestie związane z pracą w produkcji i sprzedaży żywności.

Choćby zatrucie pokarmowe może spowodować ciężką chorobę, a w niektórych przypadkach nawet śmierć. Najczęstszymi przyczynami zatruć pokarmowych są bakterie znajdujące się w produktach mięsnych, drobiowych i owocach morza.

Bezpieczeństwo żywności jest ważną częścią programu zapewnienia jakości w firmie. Firma musi posiadać skuteczny system zapewniający, że jej produkty są bezpieczne do spożycia, aby nie wyrządziły szkody konsumentom lub pracownikom, którzy mają z nimi do czynienia na co dzień. Jednym ze sposobów, w jaki firmy mogą to zrobić, jest przestrzeganie planu HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).

Czym jest HACCP?

HACCP to system zapewniający bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację potencjalnych zagrożeń i zapewnienie kontroli w celu ich wyeliminowania. Jest to skrót od nazwy Hazard Analysis Critical Control Points (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).

Jak sama nazwa wskazuje, HACCP skupia się na punktach procesu produkcyjnego, w których ryzyko związane z bezpieczeństwem żywności jest największe. Celem jest zapobieganie problemom przed ich wystąpieniem, a nie reagowanie po wystąpieniu problemu (np. po zachorowaniu klienta).

HACCP może być stosowany w każdym rodzaju działalności spożywczej, w tym w gospodarstwach rolnych, restauracjach, sklepach spożywczych i innych. System wymaga przeprowadzenia w całym zakładzie oceny potencjalnych zagrożeń, które mogłyby doprowadzić do powstania niebezpiecznej żywności. Następnie zakład opracowuje i wdraża środki kontroli w oparciu o te ustalenia. Do jednych z nich należą specjalne szkolenia, o których można się więcej dowiedzieć z następującej witryny https://haccponline.pl/sklep/produkt/szkolenie-haccp-branzowe/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*